Οι ερευνητές και οι συνεργάτες του Harvard εξέτασαν στοιχεία 34 ετών από 78.865 γυναίκες και στοιχεία 27 ετών από 44.354 άνδρες που συμμετείχαν αντίστοιχα στη Μελέτη Παρακολούθησης της Υγείας των Νοσηλευτών και στη Μελέτη Παρακολούθησης των Επαγγελματιών Υγείας.
Οι ερευνητές εξέτασαν το πώς πέντε παράγοντες – όχι κάπνισμα, χαμηλός δείκτης μάζας σώματος (18,5-24,9 kg / m2), τουλάχιστον 30 λεπτά ή περισσότερο μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα ημερησίως, μέτρια πρόσληψη αλκοόλ (για παράδειγμα, μέχρι ένα ποτήρι κρασί ημερησίως για τις γυναίκες ή μέχρι δύο ποτήρια για τους άνδρες) και μια υγιεινή διατροφή μπορούν να επηρεάσουν τη θνησιμότητα.
Για τους συμμετέχοντες στη μελέτη που δεν υιοθέτησαν κανέναν από τους παραπάνω παράγοντες, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία 50 ετών ήταν 29 έτη για τις γυναίκες και 25,5 έτη για τους άνδρες. Ωστόσο, για όσους υιοθέτησαν και τους πέντε παράγοντες χαμηλού κινδύνου, το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 50 ετών υπολογίζεται ότι είναι 43,1 έτη για τις γυναίκες και 37,6 έτη για τους άνδρες. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες που διατήρησαν και τις πέντε υγιεινές συνήθειες κέρδισαν κατά μέσο όρο 14 χρόνια ζωής και οι άνδρες κέρδισαν 12 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που δεν διατηρούσαν υγιείς συνήθειες.
“Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της υιοθέτησης υγιεινών τρόπων ζωής για τη βελτίωση της μακροζωίας”, δήλωσε ο Φρανκ Χου, πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στη Σχολή του Harvard Chan και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. “Ωστόσο, η τήρηση των συνήθων υγιεινού τρόπου ζωής είναι πολύ χαμηλή. Ως εκ τούτου, οι δημόσιες πολιτικές πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στη δημιουργία υγιεινών τροφίμων, οικοδομημένων και κοινωνικών περιβαλλόντων για την υποστήριξη και προώθηση της υγιεινής διατροφής και του τρόπου ζωής ».
[su_carousel source=”posts: recent” limit=”4″ target=”blank” height=”200″ pages=”yes”]